آیا میدانید محتواهای شما چند بار دیده شدهاند؟ چه رتبهای گرفتهاند؟ برای کلمات کلیدی درست رتبه گرفتهاند؟
گوگل برای رصد عملکرد سایت در صفحهٔ نتایج یک راهحل رایگان بهنام «سرچ کنسول» (Google Search Console) در نظر گرفته است؛ ابزاری که با تجزیهوتحلیل گزارشهای آن، میتوانید بهترین نتیجه را از سئو و بازاریابی محتوایی بگیرید.
اگر نمیدانید سرچ کنسول چیست و چه گزارشهایی به شما میدهد، جای درستی آمدهاید! چون قرار است در این مقاله، تمام بخشهای آن را با یکدیگر بررسی کنیم.
طبق آمار، ۹۲/۲ درصد بازار موتورهای جستوجو در دست گوگل است؛ پس منطقی است که برای گرفتن رتبه و جذب مخاطبِ موردنظرتان، سایت خود را بر اساس الگوریتمهای آن بهینه کنید.
گوگل دربارهٔ نحوهٔ عملکرد الگوریتم خود با کسی شوخی ندارد و بسیار حساس و سختگیرانه عمل میکند! برای همین هم ابزار رایگان سرچ کنسول را ساخته تا هم خودش سرویس بهتری به مردم ارائه کند و هم به وبسایتها کمک کند در چارچوب الگتوریمهایی که دارد، رتبهٔ بهتری کسب کنند.
با این ابزار جادویی، میتوانید آنالیز کنید کدام کلمات کلیدی اصلی برای نمایش سایتتان در نتایج گوگل مهمتر هستند. بهعبارتی، گوگل برای اینکه به کاربران خود نشان دهد چه مشکلاتی باعث شده تا سایت شما در نتایج ظاهر نشود، کاربران با چه عباراتی به سایت شما میرسند یا چقدر در سئوی کلمات کلیدیتان موفق بودید، این ابزار را معرفی کرده است.
اگر بخواهیم بگوییم سرچ کنسول چیست، بهتر است به گفتهٔ خودِ گوگل استناد کنیم:
سرچ کنسول ابزاری مفید برای نظارت و پیداکردن عیبوایراد وبسایتها بهمنظور کسب رتبهٔ بهتر در بین نتایج جستوجو است.
به زبان سادهتر، این ابزار تحلیلی به شما کمک میکند عملکرد وبسایت را از نگاه گوگل ارزیابی کنید تا هرجایی که به تغییر، بهبود یا حذف موردی نیاز بود، اقدام کنید. از طرفی، اگر راه اشتباه را بروید و گوگل شما را جریمه کند، با سرچ کنسول متوجه میشوید و برای رفع مشکل اقدام میکنید.
سرچ کنسول گوگل، دست راست متخصصان و کارشناسهای سئو است! نه فقط کارشناسهای سئو، بلکه هرکسی که وبسایت دارد، باید بتواند با رصد اطلاعات دقیقی از وضعیت و کارایی وبسایت، خطاها و موانعی که بر سر راه بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو و حضور در صفحهٔ اول گوگل وجود دارد، برطرف کند.
سرچ کنسول منبعی ارزشمند از این اطلاعات و کلی دیتای مفید دیگر است:
– تعداد کلیکها و ورودی صفحات مختلف سایت
– تعداد لینکهای داخلی و خارجی
– نرخ کلیک، ایمپرشن و جایگاه یا رتبهٔ صفحههای سایت در صفحهٔ نتایج جستوجو
– وضعیت ایندکسشدن صفحات مختلف سایت
– پیامها و اخطارهای گوگل
– گزارش کاملی از عبارتهایی که کاربران جستوجو کردهاند تا به سایت شما برسند
– مشکلات فنی سایت
مثلاً فرض کنید سایتی در زمینهٔ دیجیتال مارکتینگ دارید و میخواهید محتوای شما با کیورد «سرچ کنسول چیست»، به لینک یک گوگل برسد.
با بررسی گزارشهای سرچ کنسول متوجه میشوید محتوای شما ایمپرشن بالایی دارد؛ ولی کاربران زیادی روی آن کلیک نمیکنند. اینجاست که احتمالاً با خودتان میگویید متا دیسکریپشن یا عنوان صفحه ترغیبکننده نیست.
آن وقت میتوانید با اصلاح این مشکلات، ورودی ارگانیک خود را افزایش دهید. با این تفاصیل، میتوان در یک جمله گفت:
مهمترین کاربرد سرچ کنسول، کمک به بهبود سئو سایت است.
علاوه بر این، از آنجایی که اثربخشی بازاریابی محتوایی تا حدود زیادی به فعالیتهای سئویی شما گره خورده است، میتوان گفت سرچ کنسول بهترین ابزار برای ارزیابی محتواهای موجود سایت بهمنظور رسیدن به اهداف بازاریابی محتوایی است.
پس از ثبت سایت در سرچ کنسول گوگل حداقل ۲۴ ساعت زمان لازم است تا گوگل اطلاعات لازم را به search console بدهد. پس از فعال شدن بخشهای مختلف وبسایت میتوانید از طریق قسمتهای مختلف آن اطلاعات جالبی بهدست آورید. در این بخش قصد معرفی معرفی بخشهای اصلی گوگل سرچ کنسول را داریم.
اولین صفحهای که زمان ورود بهطور پیشفرض با آن مواجه میشوید، صفحهٔ اصلی یا Overview است که با آیکون خانه نشان داده میشود. در صفحه اصلی پنج بخش کلی میبینید. که با پایینتر رفتن در صفحه تمام آنها قابل مشاهده است. بخشهایی مثل (Performance عملکرد)، (Indexing وضعیت ایندکس)، (تجربه Experience)، (خرید کردن Shopping) و (بهبود و ارتقا Enhancements). در ادامه هر یک از این موارد را به تفکیک توضیح میدهیم.
گزارش Performance دربارهٔ عملکرد وبسایت در صفحهٔ نتایج (تمام صفحههای آن) است. این گزارش در کل روی ۴ شاخص (Metric) تمرکز دارد. نمودار وضعیت هرکدام هم با رنگ مجزا قابل مشاهده است. این چهار شاخص عبارتند از کلیک (Click)، ایمپرشن (Impressions)، نرخ تبدیل (CTR)، میانگین رتبه (Average Position). در این قسمت، لیستی از کوئریها، Pages، Countries و Devices وجود دارد که براساس هرکدام میتوانید وضعیت کلمات کلیدی و رتبه سایتتان را بررسی کنید.
این معیار، مجموع کلیکهایی است که سایت شما از صفحهٔ نتایج جستوجو دریافت کرده است. یعنی هر بار که یک کاربر با جستوجوی یک عبارت ، از بین نتایج (چه عکس باشد چه ویدئو یا لینکی به یک صفحه) روی سایت شما کلیک کند، آمار آن در سرچ کنسول ثبت میشود.
ایمپرشن در سرچ کنسول گوگل تعداد دفعاتی است که سایت شما در جستجوی کاربران ظاهر شده است؛ فارغ از اینکه کاربر صفحه گوگل را اسکرول کرده و روی نتیجه سایت شما کلیک کرده یا خیر. برای مثال، اگر عبارت « گوگل سرچ کنسول چیست» را در گوگل جستجو کنید، برای تمام سایتهایی که در نتایج گوگل ظاهر شدند، حتی نتیجه نهم گوگل، یک ایمپرشن حساب میشود. فارغ از اینکه شما تا پایین صفحه گوگل را اسکرول کرده باشید یا خیر.
اگر تعداد کل کلیکها را بر تعداد ایمپرشن تقسیم و در ۱۰۰ ضرب کنید، نرخ کلیک یا CTR به دست میآید.
مثلاً اگر سایت شما ۱۰۰۰ بار در بین نتایج صفحهٔ کاربر حضور داشته باشد و کاربران ۹۰ بار روی آن کلیک کند، نرخ کلیک ۹ درصد است.
شاید شما در یک کیورد رتبهٔ سوم گوگل را داشته باشید و در کیورد دیگری، لینک بیستم گوگل باشید؛ میانگین رتبه یا موقعیت سایت شما در بین نتایج گوگل (یا صفحهٔ خاصی از آن)، در این قسمت نشان داده میشود.
ممکن است عددی که در سرچ کنسول میبینید، با آنچه که در واقعیت مشاهده میکنید، متفاوت باشد. دلیل آن هم میتواند پارامترهایی مثل شخصیسازی دادهها برای کاربر از سمت گوگل و همچنین مسئلهٔ نمایش بر اساس موقعیت جغرافیایی باشد.
عددی که در این گزارش میبینید، بر اساس نتایج جستوجوی کاربران و بالاترین رنک یک URL سایت برای عبارتی است که آنها به کار میبرند.
گوگل این مسئله را به این شکل توضیح داده است:
فرض کنید URL سایت شما برای یک کوئری بهترتیب در رتبهٔ ۲، ۴ و ۶ نمایش داده شود. در این حالت، رتبهٔ ۲ بهعنوان بالاترین رنک در نظر گرفته میشود.
حالا اگر برای یک کوئری دیگری، رتبهٔ ۶، ۸ و ۱۰ را از آن خود کند، بالاترین رتبه برای این کوئری ۶ در نظر گرفته میشود.
پس از آن، متوسط رتبهٔ شما از جمع ۲ و ۶ و تقسیم آن بر ۲ محاسبه میشود که برابر است با ۴.
این سادهترین اتفاقی است که شاید رخ دهد؛ پس بهطور کلی، بهتر است به این شکل به موضوع نگاه کنید:
متوسط رتبه، میانگین بالاترین رتبههایی است که آن URL در کوئریهای متفاوت در یک بازهٔ زمانی مشخص گرفته است.
در ابتدای راه، احتمالاً با میانگین رتبهٔ ۵۰ روبهرو خواهید شد؛ جا نخورید! چون گوگل برخلاف سایر موتورهای جستوجو خیلی دیر به سایتهای جدید اعتماد میکند. سئو فعالیتی است که به زمان بسیار وابسته است و باید صبور باشید.
با اسکرولکردن به صفحهٔ دوم گزارش عملکرد، میتوانید ابعاد و پارامترهای مختلفی از دادههای Performance را ببینید و با فیلترکردن گزارش، دید دقیقتری نسبت به هرکدام به دست بیاورید.
کوئری همان عبارتی که است کاربر در گوگل جستجو میکند. هر جستجویی که در آن نتایجی از وبسایت شما دیده شود، کوئری آن جستجو برای وبسایت شما در سرچ کنسول ثبت میشود. مثلاً اگر کاربران پس از جستوجوی «گوگل سرچ کنسول چیست؟» به مقالهٔ ما برسند، این عبارت کوئری در نظر گرفته میشود.
کوئری همیشه با کیورد مدنظرتان یکی نیست. برای مثال، ممکن است کیورد ما برای این مقاله، «گوگل سرچ کنسول» بوده باشد. فقط باید مطمئن شویم قصد و نیت پشت این کوئری با آن چیزی که ما نوشتیم یکی باشد.
سرچ کنسول در این بخش، آمار عملکرد (کلیک، ایمپرشن، پوزیشن و CTR) را به تفکیک این کئوریها به شما نشان میدهد.
این مسئله چه کمکی به شما میکند؟ اگر ببینید محتوای شما در کوئری غیرمرتبط بیشترین ایمپرشن یا حتی کلیک را گرفته است، متوجه میشوید پول و وقت خود را برای چیزی هزینه کردهاید که هیچ آوردهای ندارد. اینجاست که دستبهکار میشوید تا محتوا را اصلاح کنید!
با کلیک روی این تب، گزارش عملکرد تکتک صفحات سایت را مشاهده میکنید؛ یعنی تمام پارامترهای بالا را که بهطور کلی برای سایت خود مشاهده میکردید، برای هر صفحه در این بخش جداگانه مشاهده میکنید.
با فیلترکردن هر صفحه، میتوانید ببینید وضعیت هر محتوای شما در صفحهٔ نتایج چگونه است؛ از میانگین رتبه گرفته تا کوئریهایی که رتبه گرفته است.
در این بخش، میتوانید گزارش عملکرد را بر اساس موقعیت مکانی (کشور) کاربران ببینید. البته کشور با آی پی تشخیص داده میشود. پس اگر کاربری آی پی خود را تغییر داده باشد کشور دیگری به جز کشور واقعی ثبت میشود. پس اطلاعات این تب بهخاطر استفاده کاربران از فیلترشکن (و تغییر آیپی) در ایران خیلی قابلاستناد نیست.
در تب Devices، گزارش عملکرد به تفکیک دستگاههای استفادهشده در جستجو (موبایل، تبلت، دسکتاپ) ارائه میشود.
نحوهٔ عملکرد نتایجی بهجز نتایج عادی، در این بخش نشان داده میشود. نتیجهٔ عادی همان شکل همیشگی نتایج است که میبینیم و شامل آدرس صفحه، عنوان سئو و توضیخات متاست؛ مثل تصویر زیر:
بعضی وقتها، این نتایج با عکس یا ویدئو همراه است یا به شکل نتایج Web Light ،AMP و… میآید. گزارش اینها، در این تب قرار میگیرد. در بخش گزارشهای عملکرد، بهجز Search results که بررسی کردیم، یک تب هم با عنوان Discover دیده میشود.
تفاوت دادههای بخش دیسکاور سرچ کنسول با قسمت قبلی، این است که دیسکاور سایتها را بر اساس کیورد رتبهبندی نمیکند و دادههای آن بر اساس صفحات سایت که در دیسکاور گوگل ظاهر شدهاند، جمعآوری میشود؛ پس در دادههای این بخش، خبری از میانگین رتبه و کوئری و نوع جستوجو نیست.
یعنی در این بخش، ایمپرشن هر صفحه و تعداد کلیکهای آن نمایش داده میشود. شما متوجه میشوید کدام صفحات در دیسکاور نمایش داده شدهاند و چقدر موفق بودهاند تا بتوانید به یک الگوی مشخص برای راهیابی به آن پیدا کنید.
در تب تاریخ، میتوانید گزارشهای عملکرد را در بازهٔ زمانی (روزانه، هفتهای، یکماهه، سهماهه، ششماهه، سالانه و ۱۶ماهه) مدنظرتان ببینید. توجه کنید که مبداء زمانی برای روزها در سرچ کنسول ساعت منطقه زمانی اقیانوس آرام (PST) است.
مشاوره در واتساپ