• رد پالت، پالتی برای تمامی کسب و کارها
  • تلفن: 02188283411

استراتژی نیچ مارکتینگ یا بازاریابی گوشه ای

استراتژی نیچ مارکتینگ یا بازاریابی گوشه ای

الگو‌های بازاریابی انواع گوناگونی دارند که استراژی نیچ مارکتینگ یکی از انواع آنها به شمار می‌رود. نگاه استراتژی نیچ مارکتینگ به سمت تقاضا در بازار هدف است. به طوری که با بررسی نیاز‌های بازار و مشتریان خود، اقدام به عرضه محصولاتی متناسب با این نیاز می‌کند. شناخت و آگاهی از الگوی بازاریابی ویروسی بسیار مهم است. زیرا با استفاده از استراتژیهای بازاریابی گوشه‌ای می‌توان احتمال موفقیت را تضمین کند. مشتریان در این الگوی بازاریابی، افرادی خاص هستند و محصول تولید شده را نمی‌توان برای استفاده عموم قرار داد.

اما همین قشر خاص از جامعه می‌توانند به مشتریان وفادار و تبلیغ کننده تبدیل شوند. بنا به دلایل گفته شده بسیار مهم است که برای شروع کسب‌وکارتان، بازاریابی گوشه‌ای را بشناسید. بعد از شناخت لازم است که آن را به کار ببرید. در ادامه‌ی این مطلب قصد داریم تا شما را با مفهوم اساسی این الگوی کسب و کار آشنا کنیم.

کلمه Niche marketing به معنای گوشه بازار است. این کلمه اصطلاحاً به کسب‌وکاری گفته می‌شود که درگیر تأمین یک نیاز خاص از جامعه باشد. در این الگوی مارکتینگ، نیاز‌های قشر خاصی از جامعه که مشتریان بالقوه به شمار می‌آیند مورد بررسی قرار می‌گیرد.  بعد از آن با ایجاد یک کسب‌ و کار، چند نیاز آن قشر از جامعه برطرف شود. با استفاده از این الگو و فکوس روی یک قشر خاص می‌توان به اهداف مورد نظر دست یافت.

در استراتژی نیچ مارکتینگ شما با شناخت بسیار دقیق از مشتری هدف خود می‌توانید به اهداف کسب‌وکار خودتان برسید.. در این سبک بازاریابی، با کسب رضایت مشتریان، می‌توان یک بازار همیشگی و وفادار ایجاد کرد. در استراتژی نیچ مارکتینگ، یک کسب و کار گوشه‌ای از بازار را به صورت تخصصی از آن خود خواهد کرد. توجه داشته باشید که در این الگوی‌ بازاریابی احتمال حضور رقبا کمتر از سایر الگوهای بازاریابی است.

استراتژی‌ نیچ مارکتینگ چیست؟

استراتژی نیچ مارکتینگ اساس خاصی دارد. این الگوی بازاریابی بر اساس تأمین نیاز‌های یک بازار گسترده اما در یک حوزه خاص چیده می‌شود. به همین علت اولین مرحله در مشخص کردن استراتژی‌های Niche marketing تعیین بازار هدف است. بازار هدف باید مورد توجه کسب و کار قرار گیرد. در ادامه‌ی این بند قصد داریم تا به بررسی استراتژی‌های این الگوی بازاریابی بپردازیم.

توجه به جامعه یا بازار هدف

اگر در نظر دارید که یک بازار گوشه‌ای داشته باشید، نکات بسیار مهمی است که باید به آن توجه کنید. برای مثال باید این را بدانید که جامعه هدف شما بسیار محدود و شفاف است. در نتیجه لازم نیست توجه افرادی که جز این قشر خاص به حساب نمی‌آیند را به خود جلب کنید. برای مثال اگر قصد دارید یک ابزار تأسیساتی را به فروش برسانید. لازم نیست که دانش آموزان برند شما را بشناسند و یا شما برند محبوب آن‌ها باشید. در این حوزه، شما فقط نیاز به جلب توجه کارشناسان مربوط به این حوزه را دارید.

بعد از انتخاب بازار هدف، لازم است نکاتی درباره این پرسونا (مشتریان خود) به دست آورید. با شناخت پرسونا می‌توانید با یک دید شفاف، به تولید محصولات مورد نیاز آن‌ها بپردازید.

مراحل نیچ مارکتینگ

مثال‌های استراتژی نیچ مارکتینگ

  • هر فرد دارای یک دسته نیاز بر اساس موقعیت‌های شغل، اجتماعی، تحصیلی و… است. در گام اول باید نیاز‌های پرسونا را به خوبی بشناسید تا بتوانید نیاز‌های آن‌ها را برطرف کنید.
  • علاقه‌های بازار هدف می‌تواند تأثیر زیادی بر میزان فروش محصولات شما داشته باشد. برای مثال اگر قرار است برای دختر بچه‌ها لوازم‌التحریر تولید کنید، استفاده از طرح‌های خشن کار شما نخواهد آمد. چرا که دختر بچه‌ها علاقه دارند تا از لوازم شاد و رنگارنگ استفاده کنند.
  • موقعیت جغرافیایی و شرایط آب و هوایی تاثیر بسیاری در استراتژی نیچ مارکتینگ دارد. برای مثال اگر قصد دارید مصالح ساختمانی برای شمال کشور تولید کنید، مصالح باید در برابر رطوبت مقاوم باشد.
  • فرهنگ یا دیدگاه‌های مذهبی نیز یک تأثیر روانی بر بازار هدف دارند. اگر قرار است یک بازار گوشه‌ای داشته باشید. نمی‌توانید محصولی تولید کنید که با دیدگاه‌های مذهبی و فرهنگی فرد مغایرت داشته باشد.
  • از شرایط سنی پرسونای خود غافل نشوید. شرایط سنی می‌تواند تأثیر بسزایی در تصمیم گیری برای خرید محصول شما داشته باشد. در نتیجه خدمات و محصولات خود را با شرایط سنی مخاطبتان هم‌گام سازید.

مراحل پیاده سازی استراتژی نیچ مارکتینگ (بازاریابی گوشه‌ای)

استراتژی نیچ مارکتینگ مانند هر الگوی بازاریابی دیگری، نیاز به طی کردن مراحل رشد دارد. شروع این مراحل از تبلیغات آغاز خواهد شد. در ادامه به عرضه محصول خواهید پرداخت و در نهایت باید به تولید نیاز برای یک جامعه هدف پرداخت.

به عنوان مثال، تصور کنید که قرار است یک برند کفش برای دختران سه تا ده سال تأسیس کنید. در این صورت دیگر لازم نیست تا به نیازسنجی بانوان جوان، میان سال، آقایان و حتی پسر بچه‌ها بپردازید. چرا که با ایجاد یک دید شفاف، جامعه هدف خود را خواهید شناخت. در نتیجه با استفاده از مدل‌هایی که دختر بچه‌ها می‌پسندند به تولید کفش‌های دخترانه خواهید کرد. در بسته بندی خود از رنگ‌های شاد دخترانه و طرح هایی مانند پروانه یا باربی‌ها استفاده خواهید کرد. به این صورت شما جامعه هدف خود را از دل جامعه بزرگی بیرون کشیده‌اید. در نتیجه می‌دانید که برای رفع نیاز این جامعه باید به چه مواردی توجه کرد.

تقسیم بندی مراحل استراتژی نیچ مارکتینگ

با توجه به نکاتی که در بالا به آن‌ها اشاره شد. می‌توان استراتژی نیچ مارکتینگ را به مراحل زیر تقسیم بندی کرد.

    • تحقیق درباره بازار هدف
    • طراحی خدمات یا محصول بر اساس نیاز‌های بازار هدف
    • انتخاب پلتفرم یا کانال تبلیغاتی مناسب
    • شراکت
    • استفاده از تکنیک‌های بازاریابی آفلاین
تبلیغات ریتارگتینگ چیست؟
تبلیغات ریتارگتینگ چیست؟

ریتارگتینگ یا هدفگیری مجدد، ابزاری ضروری و مفید برای تمامی کسب و کارهای آنلاین است که اکانت منیجرها و مارکترها توسط آن می توانند مشتریان را در قیف فروش به سمت جلو هدایت کنند.

مزایای نیچ مارکتینگ یا بازاریابی گوشه ای

حال که با مفهوم بازاریابی گوشه‌ای آشنا شده‌اید. بهتر است با مزایای آن نیز آشنا شوید تا یک دید جامع درباره این الگوی بازاریابی بدست آورید.

با انتخاب این الگو، می‌توانید بازاری که برای رقبا نفوذ ناپذیر شده است را انتخاب کنید. در نتیجه قبل از اینکه رقبا به مرحله نیاز سنجی برسند، شما بر بازار هدف مسلط شده‌اید.

از آن‌جا که مشتری هدف در این الگوی بازاریابی کامل شفاف است. به راحتی می‌توان نیاز آن‌ها را مورد بررسی قرار داد.

اگر پرسونای شما شفاف باشد، که در استراتژی نیچ مارکتینگ مشتریان مشخص هستند. بازاریابی در کانال‌های نامرتبط کاهش پیدا کرده و در نتیجه آن هزینه بازاریابی کمتر خواهد شد.

یکی از ویژگی‌های مثبت بازاریابی گوشه‌ای، بولد شدن در مدت زمان کوتاه است. به طوری که می‌توانید با نفوذ به بازار، سریعاً به یک برند معتبر تبدیل شوید.

استراتژی نیچ مارکتینگ مناسب کدام کسب و کار‌هاست؟

بازاریابی گوشه‌ای را می‌توان به عنوان یک الگو برای طیف عظیمی از کسب و کار‌ها در نظر گرفت. اما توجه داشته باشید که این سبک بازاریابی مناسب کسب و کار‌های گسترده با محصولات بالا نیست. البته اگر بتوانید مشتریان خود را به گروه‌های مختلف تقسیم کنید. احتمالا بتوانید از بازاریابی نیچ برای این سبک کسب و کار‌ها نیز استفاده کنید. شناخت مشتری و پرسونا بسیار مهم است. هر کسب و کاری که داشته باشید، جامعه هدف شما مشخص است و باید به شناخت آن‌ها بپردازید.

مثال برای نیچ مارکتینگ

یک تولید کننده مانتو را در نظر بگیرید. جامعه هدف یا پرسونای این کسب و کار، بانوانی هستند که قصد خرید مانتو را دارند. در نتیجه این کسب و کار باید تمرکز خود را بر  سلیقه بانوان بگذارد. بررسی نیازهای کودکان و آقایان برای تولید کننده مانتو، امری بیهوده است.

اگر بخواهیم یک مثال دیگر بزنیم، می‌توانیم به تولید کننده تجهیزات پزشکی اشاره کنیم. کاملاً واضح است که محصولات آن‌ها قرار است توسط پزشکان، کادر درمانی و آزمایشگاهی مورد استفاده قرار گیرد. با بررسی این پرسونا می‌توان به آیتم‌های مورد نیاز این افراد پرداخت تا بتوان آن‌ها را برطرف کرد.

بازاریابی نیچ در فضای وب

برای استفاده از استراتژی نیچ مارکتینگ، حتما لازم نیست که یک مکان فیزیکی انتخاب کنید. توجه داشته باشید فضای اینترنت به علت حضور افراد به مراتب بهتر از فضای فیزیکی است. چرا که افراد در اینترنت به دنبال کسب اطلاعات و همینطور پیدا کردن کسب و کار‌هایی هستند که نیازشان را برطرف ‌کند.

برای مثال اگر فردی قصد خرید یک لباس ورزشی را داشته باشد. ممکن است در فضای فیزیکی و رفتن به مراکز خرید، انتخاب‌های محدودی داشته باشد. اما با یک جست و جوی ساده در فضای اینترنت می‌تواند به کسب‌وکار‌های بیشماری در این حوزه دسترسی پیدا کند.

با توجه به این موضوع، صاحبان کسب و کار‌های اینترنتی باید محصولات خود را دسته بندی کنند. مقالات آموزشی در حوزه محصولات خود در اختیار مخاطبان قرار دهند. استفاده از استراتژی نیچ مارکتینگ برند شما را به یک برند حرفه‌ای تبدیل می‌کند.

کلام آخر

اگر چه فعالیت در الگوی نیچ مارکتینگ شما را به طیف خاصی از جامعه محدود خواهد کرد. اما می‌توانید در آن حوزه به یک برند تبدیل شوید. توجه داشته باشید که در نظر گرفتن تمام نیاز‌های یک جامعه کوچک برای تولید محصول بسیار مهم است. چرا که منجر به بهترین نوع تبلیغات یا همان بازاریابی دهان به دهان می‌شود. در نتیجه شما یک پرسونای وفادار خواهید داشت که شما را به افراد دیگر پیشنهاد می‌دهند.

اشتراک گذاری در:

2 Comments

  1. سلام مطالب جالب داخل سایتتون هست که بعضیاش خیلی شگفت انگیز بود واسم. سوالم در باب نیچ مارکتینگ اینه که مثال خیلی شفاف میتونید بزنید که در بازار اجرایی اتفاق بیفته؟؟؟

    1. درود بر جناب غیبی
      مثال بسیار شفاف و قابل فهم نیچ مارکتینگ: تصور کنید میخوایید سایتتون رو در حوزه موبایل و گجت های اون سئو کنید، قطعا اگر نام گوشی همراه با مدل رو بعنوان ساب تایتل انتخاب کنید و اونو سئو کنید بعد از سالیان سال هم به صفحه اول نخواهید آمد. برای اینکار باید دست به دامن استراتژی نیچ مارکت شد. یعنی بجای موبایل به سراغ لوازم جانبی موبایل برید و اونا رو سئو کنید و داخل صفحات لوازم جانبی گوشی های مربوطه را از طریق اینترنال لینک ها به اون متصل کنید. در نتیجه شما از طریق نیچ مارکت طی مدت مشخصی بالا میایید و دارای سهم بازار میشید. امیدوارم مثال قابل فهم باشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *