انجمن داروسازی ایران بار دیگر با توزیع اینترنتی دارو مخالفت کرد و طی اطلاعیهای از داروخانهها خواسته است با پلتفرمها برای توزیع اینترنتی دارو قرارداد نبندند.
این روزها بازار هک پلتفرمهای اینترنتی داغ شده است. بعد از هک اسنپفود، نگرانیهایی درخصوص هک پلتفرمهای دارویی و درز اطلاعات آن بهوجود آمده است، زیرا جزئیترین اطلاعات ۲۰ میلیون کاربر اسنپفود برای باجگیری از پلتفرم مربوطه مورد تهدید فروش، آن هم به قیمت نهچندان بالایی قرار گرفت؛ اطلاعاتی که به گفته کارشناسان علاوهبر آدرس، تلفن و مختصات دقیق گیرنده شامل بخشی از اطلاعات بانکی کاربران و جزئیترین موارد سفارشها تا زمانبندی افراد برای حضور در محل دریافت سفارش بوده است.
مواردی که اگر مسوولان پلتفرم مربوطه با گروه هکری مورد نظر به توافق نمیرسیدند، میتوانست زمینه بروز اتفاقات ناگواری را فراهم کند. اطلاعاتی که شاید به جز اطلاعات بانکی و مختصات دقیق محل کار و زندگی کاربران، از دید خیلیها چندان مهم تلقی نمیشد و کاربران زیادی هم هک این موضوع امنیتی را در فضای مجازی به شوخی گرفتند و بعضی هم گفتند غذایی که سفارش دادیم به چه کار گروه هکری میآید؟
افشای اطلاعات دارویی و درمانی در سطح گسترده همانطور که در بین کادر درمان تا داروسازان و متصدیان داروخانهها محفوظ و جزو اسرار بیماران است چندان خوشایند نیست و میتواند زمینه سودجوییهای بسیاری را فراهم کند.
مسالهای که پیش از هک پلتفرم مربوطه بارها از سوی داروسازان و سایر فعالان صنعت درمان فریاد زده شد و همچنان برخی مسوولان بدون توجه به عواقب آن، بر توزیع دارو بر این بستر اصرار دارند و حتی از آغاز رسمی و قانونی آن در آیندهای نزدیک خبر دادهاند.
هرچند دستورالعمل توزیع اینترنتی دارو از طریق پلتفرمها به تصویب رسیده و ابلاغ شده اما انجمن داروسازان به عنوان یکی از مخالفان اصلی اجرایی شدن این طرح در اطلاعیهای از کلیه داروخانهها خواسته است: «…از عقد هر گونه قرار داد با پلتفرمهای مذکور مادام که اشکالات قانونی موجود برطرف نگردیده و هرگونه همکاری، به تایید این این انجمن و سازمان نظامپزشکی نرسیده است، اکیدا خودداری نمایند.»
این در حالی است که این دستورالعمل به تایید وزیر بهداشت و سازمان غذا و دارو رسیده است. این اولین باری نیست که انجمن داروسازان با پیادهسازی طرحهای نوآورانه مخالفات میکند؛ در گذشته نیز این انجمن با پیادهسازی نسخه الکترونیکی مخالفت کرده بود.
از سویی مقرر شده این دستورالعمل در یک دوره ۶ماهه به صورت آزمایشی انجام شود از همین رو پیشبینی میشود در صورت اجرا در این دوره زمانی و مشخص شدن نقاط ضعف و قوت آن، این دستورالعمل مورد بازنگری قرار گیرد. همچنین این نامه انجمن موجب میشود نقاط ضعف و قوت آن به صورت کامل مشخص نشود.
یکی از دلایل مخالفت این انجمن با توزیع اینترنتی دارو جلوگیری از ایجاد ناصرخسرو مجازی و مقابله با توسعه آن و نیز حفاظت از اطلاعات بیماران عنوان شده است در حالی که اطلاعات بیماران در اختیار پلتفرم قرار نمیگیرد و پلتفرمها طبق این دستورالعمل فقط دارویی را که در داروخانه وجود دارد از طریق داروخانهها توزیع میکنند.
حفاظت از اطلاعات بیماران یکی از بهانههایی است که این انجمن در دورههای گذشته و هنگام پیادهسازی نسخهنویسی الکترونیکی با آن مخالفت میکرد.
در نامهای که آن زمان انجمن داروسازان ایران برای رئیسجمهور وقت حسن روحانی نوشته بود تاکید کرده بود به دلیل مشکلاتی که طرح نسخهنویسی الکترونیکی دارد، داروخانهها امکان ارائه خدمات نسخهپیچی الکترونیکی را نخواهند داشت. در همان زمان این طرح به دستور مستقیم رئیسجمهور اجرایی شد.
انجمن داروسازان پس از تغییر دولت نیز در نامهای به ابراهیم رئیسی، از او خواستند اجرای طرح نسخه پیچی الکترونیکی را ۶ ماه به تعویق بیندازد اما او نیز این درخواست را نپذیرفت. حتی در جلسات نهایی شدن دستورالعمل توزیع اینترنتی دارو دوباره مخالفت با اجرایی شدن نسخهنویسی الکترونیکی مطرح شد که در آن زمان رئیس کمیسیون اصل ۹۰ به طور جدی با نماینده انجمن داروسازان مخالفت کرد.
انجمن داروسازان در این نامه تاکید کرده است نقش پلتفرمهای داروساز فقط و فقط در انتهای زنجیره توزیع و منحصراً برای حمل آن قابل قبول است و ارائه کد رهگیری بیماران به این پلتفرمها مغایر با قانون و به منزله امکان درز و نشر اطلاعات بیماران به فضای ناامن مجازی است.
هماکنون حدود ۱۶ هزار داروخانه در سراسر کشور مجوز فعالیت دارند اما اطلاعات دقیقی از تعداد اعضای انجمن داروسازان ایران در دست نیست.
گفتنی است؛ محمد پیکانپور مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو نیز در یکی از سخنرانیهای اخیر خود از آغاز رسمی عرضه دارو از سوی پلتفرمهای عرضه آنلاین کالا همزمان با دهه فجر اظهار نگرانی کرده است. موضوعی که حالا باید دید با مشخص شدن فراهم نبودن امنیت اطلاعات کاربران در هک اخیر یکی از پلتفرمهای مطرح و از قضا متقاضی عرضه آنلاین دارو، همچنان مسوولان نسبت به آن اصرار دارند یا خیر؟
مشاوره در واتساپ