پژوهشگاه ارتباطات و فناوری سطح زیرکشت ۷ محصول گندم، جو، کلزا، سیبزمینی، چغندر قند، گوجهفرنگی و یونجه با روش هوشمند را تخمین میزند.
محمد هادی بکایی در گفتوگو با خبرنگار مهر در خصوص همکاری وزارت ارتباطات با وزارت جهاد کشاورزی گفت: طبق تفاهمنامه وزارت جهاد کشاورزی با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، دو پژوهشگاه فضایی و پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در حال مشارکت روی یک طرح سه ساله در حوزه کشاورزی هوشمند و با هدف تشخیص سطح زیر کشت محصولات راهبردی کشور هستند. در انتهای این طرح قرار است زیرساختی جهت تخمین سطح زیر کشت ۱۳ محصول راهبردی کشور فراهم شود.
وی افزود: بر اساس اولویتبندیها و تقسیم وظایف صورتگرفته تخمین سطح زیر کشت ۷ محصول گندم، جو، کلزا، سیبزمینی، چغندر قند، گوجهفرنگی و یونجه بر عهده پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات است که نقشه و گزارشهای آن به صورت دورهای برای وزارت جهاد کشاورزی ارسال میشود.
بکایی با بیان اینکه پژوهشگاه ارتباطات بیشتر در زیرساختهای فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی تمرکز دارد، ادامه داد: «چالش مهمی که در پایش سطح زیرکشت داریم موضوع هزینهبر بودن انجام این کار در سالهای مختلف است.
یعنی اگر بخواهیم با روشهای سنتی این کار را انجام دهیم عملاً هر سال هزینه و زمان زیادی برای نمونهبرداری و همچنین پیشپردازش و پسپردازش دادهها و نتایج نیاز است که تکرار این روند را در سالهای مختلف با چالش مواجه میکند.»
رئیس مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه به هدفگذاری در کاهش هزینهها اشاره کرد و گفت: هدف ما این است که از الگوریتمها و مدلهای به روز هوش مصنوعی در این راستا استفاده کنیم که بتوانیم با حداقلسازی وابستگی به دادههای آموزشی و فرایندهای هزینهبر مرتبط با آن در سالهای آینده، با دقت مناسبی فرایند تخمین سطح زیر کشت محصولات را در سالهای متمادی تکرار کنیم.
وی با بیان اینکه یک اشتباه در تخمین سطح زیر کشت محصولات راهبردی میتواند امنیت غذایی کشور را با چالش روبهرو کند، گفت: در حال حاضر همکاری ما با وزارت جهاد در حوزه تخمین سطح زیر کشت است. ولی مجموعه وزارت ارتباطات با توانمندیها و تجربههای خود در حوزههای تصویربرداری ماهوارهای، سنجش از دور و هوش مصنوعی کاملاً آمادگی همکاری در حوزههای دیگر کشاورزی هوشمند را نیز داشته و میتواند به صورت جدی این حوزهها را متحول کند.
بهنظر میرسد تفاهمنامهای که به آن اشاره شده مربوط به بیشتر از پنج سال پیش است که طبق آن قرار بود ۸۰ درصد دادههای کشاورزی در اختیار کسبوکارها قرار بگیرد و پایش هوشمند سطح زیرکشت یکی از بندهای آن بود. یک سال پیش هم خبر آمده بود که در گام اول این تفاهمنامه قرار است سطح زیرکشت گندم در خوزستان، فارس، گلستان، کردستان، کرمانشاه و همدان که حدوداً ۵۰ درصد میزان گندم را تولید میکنند، برآورد شود. پایش سطح زیرکشت استانهای گیلان و مازندران هم مشمول این طرح بود.
چندی پیش شرکت فناپ در گزارش آیندهنگاری «امنیت غذایی؛ تهدیدهای امروز، فرصتهای فردا»، با بررسی تجربه کشورهای مختلف نوشت که دستیابی به امنیت غذایی و کشاورزی، تنها از مسیر نفوذ علم و فناوری در طول زنجیرهی ارزش و توسعهی اکوسیستم نوآوری و فناوری ممکن است.
بر اساس این گزارش استفاده از فناوریهای نوین مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و سیستمهای هوشمند کشاورزی میتواند به بهینهسازی فرایندهای تولید، حفظ کیفیت و ایمنی غذا و کاهش ضایعات مواد غذایی کمک کند.
مشاوره در واتساپ