در این سری از آموزش های فتوشاپ به آموزش ابزار گرادینت فتوشاپ می پردازیم. گرادیانت در گرافیک به مفهوم و معنی شیب یا تدارج رنگ است. زمانی که بخشی از یک طرح از طیفی رنگی تشکیل شود، بنحوی که رنگها با مرز مشخصی از یکدیگر جدا نشده باشند به آن گرادینت Gradient گفته می شود.
گرادینت Gradient تکنیکی برای افزودن عمق و بُعد به طراحی است و موجب می شود همه چیز طبیعیتر بنظر برسد. از طرف دیگر آمیختنِ تدریجی یک رنگ با سیاه یا سفید، میتواند دوری یا نزدیکی آن نسبت به منبع نور را به ذهن مخاطب القا کند. در جهان واقعی ، همه چیز از گرادینت تشکیل شده و به همین جهت گرادینتها در واقعیتر و طبیعیتر کردن آثار گرافیکی نقش مهمی ایفا میکنند.
ورود گرادینت ها در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ به حوزه طراحی و گرافیک باعث شگفتی همگان شد.تصور عموم مبنی بر این بود که گرادینت ها هرگز محبوبیت سال ۲۰۰۰ میلادی را به دست نخواند آورد. خوشبختانه نتیجه عکس این بود. در این سالها گرافیست ها به سمت استفاده مجدد از گرادینت ها آمدند و مردم نیز از این سبک کارها بسیار استقبال کردند.
برندهای معروف و بزرگی چون شبکه اینستاگرام و یا مرورگر فایر فاکس در ریدیزاین لوگو و برند خود از تکنیک گرادینت gradient استفاده کردند. هم اکنون گرادینتها، به ویژه با رنگهای روشن و درخشان به خوبی در دنیای گرافیک عرض اندام می کنند!
برای دسترسی به ابزار گرادینت gradient مثل همیشه به نوار ابزار فتوشاپ رفته و یا از طریق کلید میانبر یا shortcut آن یعنی G این ابزار را انتخاب می کنیم.
بعد از اینکه ابزار گرادینت یا Gradient Tool را انتخاب کردیم. در بخش بالایی و زیر نوار منو، بخش Gradient Setting Bar یا نوار تنظیمات ابزار گرادینت فعال می شود. نوار تنظیمات گرادیانت قابلیت سفارشی کردن نوارهای رنگی گرادیانت، انواع استایل های گرادینت و … به کاربران می دهد که در ادامه به توضیح آنها می پردازیم.
در ادامه آموزش ابزار گرادینت فتوشاپ از بخش نوار تنظیمات ابزار گرادینت بر روی نوار رنگی گرادینت کلیک می کنیم. با کلیک بر روی این نوار رنگی پنجره Gradient Editor که در تصویر زیر مشاهده می کنید، باز می شود.
بخش اول این پنجره شامل Presets است. منظور از پریستز، گرادیانت های از قبل تنظیم شده است. کاربران می توانند از این بخش به تعدادی نوار گرادینت پیش فرض شرکت ادوبی دسترسی داشته باشند.
از بخش زیرین presets می توانید نوار گرادینت دلخواه خود را بسازید. من در زیر آیتم هر بخش را بصورت مختصر توضیح میدهم و شما می توانید از طریق ویدئوی زیر بصورت کامل این بخش و بخش های دیگر را آموزش ببینید.
Gradient Type: انواع گرادینت را مشخص می کند. این بخش شامل دو دسته گرادینت بنام های Solid و Noise است.
Solid: در این بخش می توانید با تغییرات بر روی نوارهای گرادینت بخش presets نوارهای جدید و دلخواه ایجاد نمایید.
Noise: شما از این بخش، می توانید متنوع ترین نوارهای رنگی گرادیانت بصورت معمولی و یا ترانسپرنت را درست کنید.
Gradient Type: Noise
Roughness: این بخش میزان سختی شدت رنگ را با واحد درصد تنظیم می کند و عددی بین صفر تا ۱۰۰ است. هر چه این عدد متمایل به ۰ باشد میزان سختی و یا شدت رنگ کاهش می یابد و بر عکس هر چه عدد به ۱۰۰ نزدیکتر باشد شدت سختی و درخشندگی رنگ ها بیشتر خواهد بود.
Color Model: دسترسی به پالت های رنگی RGB، HSB و LAB از این بخش امکان پذیر است. در ضمن از طریق اهرم هایی که در پایین مشخص شده می توان درصد و نوع هر رنگ را تغییر داد.
بخش Options:
این گزینه شامل سه بخش زیر است:
۱- Restrict Colors: انتخاب این گزینه باعث محدود شدن طیف رنگ ها می گررد و تاثیر مستقیم بر روی سختی های رنگ می گذارد.
۲- Add Transparency: زدن تیک این گزینه باعث ایجاد نوار گرادینت بدون پس زمینه می شود.
۳- Randomize: هر بار کلیک کردن این گزینه باعث ایجاد نوار گرادینت با طیف جدید و بصورت رندوم می شود.
در نهایت اگر نوار گرادینتی درست کردید و تمایل به ذخیره کردن آن داشتید. می توانید بر روی باکس Name رفته، برای آن یک اسم انتخاب کرده و سپس دکمه New را کلیک کنید. الان اگر به بخش Presets بروید، نوار گرادینت شما در این بخش ذخیره شده است و هر بار که به آن نیاز دارید می توانید از بخش Gradient Editor به آن دسترسی داشته باشید.
ما در این مقاله سعی داریم تعدادی از سایت های مهم و معتبر عکس استوک را برای شما کاربران عزیز مطرح کنیم. این سایت ها منبع بسیار خوبی برای دریافت و به اشتراک گذاشتن عکس های استوک و با کیفیت است.
بطور معمول در فتوشاپ با ۵ نوع یا پنج استایل از گرادینت روبه رو هستیم که در بخش پایین به توضیح هر کدام می پردازیم.
انواع گرادینت در فتوشاپ:
۱- Linear Gradient (گرادینت خطی یا محوری):
این دسته از گرادینتها، جزو رایج ترین و متداول ترین دسته های گرادینت محسوب می شوند. در این نوع گرادینت طیف رنگی بین دو یا چند خط در راستای افقی، عمودی و یا مورب بر روی تصویر یا پروژه ایجاد می شوند.
۲- Radial Gradient (مدور یا شعاعی):
در این نوع از گرادینت، رنگ ها بصورت دایره ای از سمت مرکز به بیرون در یکدیگر محو می شوند. این نوع گرادینت gradient در ایجاد عمق بسیار تاثیر گذار است. به همین خاطر در طراحی لوگوی اپلیکیشن ها از این دسته از گرادینت استفاده می گردد.
۳- Angle Gradient ( گرادینت زاویه دار):
در این دسته از گرادینت ها، طیف رنگی از یک ضلع قائمه شروع و در جهت عقربه های ساعت به نقطه اول باز می گردد.
۴- Reflected Gradient ( گرادینت بازتابی):
در گرادینت بازتابی، طیفی رنگی بصورت قرینه از دو طرف خط مرکزی ادامه پیدا می کنند. معمولا در طراحی سطوح براق و انعکاس دهنده از این نوع گرادینت استفاده می شود.
۵- Diamond Gradient (گرادینت الماسی):
گرادینت الماسی یا لوزی دقیا شبیه Radial Gradient هست با این تفاوت که در مرکز بجای دایره با لوزی شروع می شود.
برای درک بهتر مطالب ذکر شده در بالا و یادگیری بقیه بخش های نوار تنظیمات گرادینت حتما ویدئوی آموزش ابزار گرادینت فتوشاپ بالا را تا پایان مشاهده کنید. ما در این ویدئوی آموزشی تمامی نکات مهم در یادگیری ابزار گرادینت را برای شما کاربران عزیز بصورت عملی توضیح داده ایم.
مشاوره در واتساپ
سلام استاد وقت بخیر. ممنون از آموزش های خوبتون. یه سوال داشتم برای طراحی کارت ویزیت یا بروشور استفاده از گرادینت رو توصیه می کنید؟
درود بر شما
استفاده از گرادینت با طیف رنگی متنوع به نوع دستگاه چاپ در چاپخونه بستگی داره، اگر دستگاه بروز باشه در همه نوع فرمت چاپ با کیفیت خروجی میده در غیر اینصورت خیر. البته با رعایت انتخاب color mode مناسب چاپ یا همون cmyk
سلام استاد وقت بخیر
کلاسای جدیدتون کی شروع میشه و اگر امکان هست بفرمایید شهریه دوره خصوصی با شما چقدر هست؟
درود بر شما، فعلا بعلت مشغول بودن در پروژه های اجرائی زمان تدریس ندارم. فکر کنم تا تابستون. بازم زحمت بکشید پایان اردیبهشت به واتساپ یا تلگرام پیام بدید یا تماس بگیرید تا اطلاعات دقیق بهتون بدم.
سلام آقای همراه روزتون بخیر
یه سوال داشتم. گرادینت رو باید حتما خودمون بسازیم یا بصورت آماده هم امکان تهیه کردنشو داریم؟ من زیاد سلیقم در گرادینت درست کردن خوب نیست بخاطر این پرسیدم.ممنون استاد
درود بر خانم صفاریپور گرامی
من در واتساپ بهتون پاسخ دادم اینجا هم مجددا عرض میکنم. گرادینت هم دارای نوارها یا رنگبندی های آماده هست و می تونید از سایت های ایرانی و خارجی بصورت رایگان و یا پولی دانلود کرده و وارد فتوشاپ کنید و از اونها استفاده کنید
آقای مهندس همراه سوال من اینه، آیا برای تصاویر سایت استفاده از gradient را توصیه میکنید؟ یکی از دوستان گفتن مناسب نیست. خواستم نظر شمارو هم بدونم
درود بر شما آقای پولادی عزیز
در حالت کلی استفاده از گرادینت مشکلی ایجاد نمیکنه، چون اگر مشکل ایجاد می کرد قطعا توسعه دهندگان نرم افزار فتوشاپ در شرکت ادوبی اونو حذف یا اصلاح می کردند. دلیل اینکه عامه میگن استفاده از گرادینت کار درستی نیست علتش پهنای گستره رنگی این نوار رنگی هست. خوب این وسعت رنگ به ماشین چاپ فشار میاره و بهش تقاضای رنگ بیشتر میده و قطعا دستگاه های چاپ طیف رنگی هم باید قوی و بروز باشند. در محیط وب هم زمانی که شما می خوایید تصویری را برای محیط آنلاین یا وب ذخیره کنید مجبور به کم کردن حجم اون تصویر هستید در این مرحله ممکنه طیف رنگی تخریب بشه و اگر از رنگ های مسطح استفاده کنید دستتون در کاهش حجم اون بیشتر بازه
امیدوارم توضیحاتم کامل بوده باشه
سلام استاد وقت بخیر
من ویدئوهای دوره آموزش فتوشاپ شما رو دیدم. امکان هست ویدئوهای بیشتر قرار بدید. خیلی خوبو ساده ابزارعارو توضیح دادید. فقط خواهشا بعد ابزار، لطفا تکنیکارو هم شروع کنید چون خیلی نیازه 🙂