یکی از روشهای عالی برای پولسازی و دستیابی به ثروت، مطالعه زندگینامه ثروتمندان و درس گرفتن از راه و روش و تجربههای آنهاست. یکی از بهترین الگوهای ثروتمند شدن در دنیای مدرن، جف بزوس (Jeff Bezos) است که هماکنون یکی از ثروتمندترین انسانهای جهان است و رهبری شرکت بزرگ آمازون را در دست دارد.
او کسی است که یک موقعیت عالی کارمندی با درآمد عالی را رها کرد تا رؤیای بزرگ خود را دنبال کند. او کسی است که از طریق فروش اینترنتی، به یکی از ثروتمندترین انسانهای جهان تبدیل شده است. مطالعه زندگی نامه جف بزوس و فراز و نشیبهایی که در مسیر کسب و کار طی کرد، برای بسیاری از ما الهامبخش و سرشار از امید و انگیزه خواهد بود.
جف بزوس در سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ میلادی ثروتمندترین فرد جهان بود؛ ولی در سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، ایلان ماسک گوی سبقت را از او ربود و ثروتمندترین شخص جهان شد. نکته مهمی که در مورد جف بزوس وجود دارد این است که خانواده او به هیچ عنوان ثروتمند و توانگر نبودند و او تنها با تکیه بر دانش و مهارتهای خودش توانست به این جایگاه برسد؛ از این رو داستان زندگی او خواندنی و زیباست.
۱۲ ژانویه ۱۹۶۴ بود که جف در البوکرکی نیومکزیکو آمریکا به دنیا آمد. پدرش، تد جورگنسن صاحب یک مغازه دوچرخه فروشی بود. متأسفانه پدر و مادرش زندگی خوبی با هم نداشتند و وقتی جف نوزاد بود تصمیم گرفتند که از هم جدا شوند و در نهایت هم همین کار را کردند.
جف در دوران تحصیل در مقاطع ابتدایی و دبیرستان، شاگرد ممتاز بود و بر خلاف بسیاری از افراد ثروتمند که از نظر تحصیلی، حرفی برای گفتن ندارند، او دوران مدرسه را با افتخار پست سر گذاشت و وارد دانشگاه پرینستون شد. ابتدا در دانشگاه، فیزیک میخواند؛ ولی علاقهای به این رشته نداشت و رشتهاش را به رشته علوم کامپیوتر تغییر داد. موفقیت تحصیلی او در دوران دانشگاه هم ادامه یافت و او توانست در دو رشته مهندسی برق و علوم کامپیوتر فراغ التحصیل شود. جف در دانشگاه هم جزو دانشجویان ممتاز بود و پدر و مادرش به او افتخار میکرد.
جالب است بدانید که جف بزوس در دوران دبیرستان، موسسه رؤیا را تأسیس کرد. این مدرسه برای دانش آموزان، کمپ آموزشی و تفریحی برگزار میکرد. دانش آموزان در این کمپها یاد میگرفتند که خلاقیت به خرج دهند و خلاقانه فکر کنند.
جف بزوس پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه، وارد یک کسب و کار نوپا در عرصه مخابرات شد و دانش خود را در زمینه کامپیوتر و مهندسی برق افزایش داد. سپس وارد حوزه مالی شد و در مجموعه «بانکرز تراست» مشغول به کار شد.
او در این شرکت، دو سال کار کرد و دانش مالی خود را هم افزایش داد. در سال ۱۹۹۰ میلادی به بانک سرمایهگذاری «D.E. Shaw & Co» رفت و معاون ارشد این مجموعه شد.
در این مجموعه، بزوس روی استفاده مردم از اینترنت مطالعه میکرد و متوجه شد که میزان استفاده مردم از اینترنت به میزان چشمگیری افزایش یافته است. ۴ سال به همین منوال گذشت تا اینکه جف بزوس، تصمیم گرفت از شرایط فوقالعادهای که در آن قرار دارد، دست بکشد و کتابفروشی آنلاین خود را در گاراژ خانهاش راه بیندازد. در واقع در پاسخ به این سوال که جف بزوس از کجا شروع کرد؟ میتوان گفت که او کسب و کار آنلاین خود را از گاراژ خانهاش آغاز کرد. وی اسم کتابفروشی خود را آمازون گذاشت.
آمازون در همان سی روز اول راه اندازی توانست فروش خوبی را تجربه کند. آنها هیچ تبلیغاتی نکردند ولی توانستند در آمریکا و ۴۵ کشور دیگر جهان کتابهای خود را به فروش برسانند. هنوز دو ماه نگذشته بود که فروش سایت به بیش از ۲۰ هزار دلار در هفته رسید که واقعاْ عجیب و غریب بود و همه حیرت کرده بودند.
جالب است که آنها فقط کتاب میفروختند و چنین فروش شگفتانگیزی داشتند. به تدریج بقیه کتابفروشیها هم به این فکر افتادند که اینترنتی کار کنند. البته نهتنها چیزی از فروش آمازون کم نشد، بلکه روز به روز به موفقیت آن افزوده میشد. آمازون در عرض دو سال به رهبر تجارت الکترونیک در سراسر جهان تبدیل شد و هنوز جایگاه خود را با قدرت و قوت حفظ کرده است.
سال ۱۹۹۸ بود که جف بزوس متوجه شد که باید محصولات دیگری هم در آمازون عرضه کند و بفروشد. به تدریج سیدی، اسباب بازی، ویدیو، وسایل الکترونیکی و چند وسیله دیگر به آمازون اضافه کردند و فروش آمازون به طرز عجیبی بالا رفت.
درآمد آمازون در سال ۱۹۹۸ به حدی بالا رفت که جف تصمیم گرفت کسب و کارهای دیگری را هم بخرد و به آمازون اضافه کند. همان سال سایت IMDb، سال بعد Alexa و سال ۲۰۰۷ مجموعه DPReview را خریداری و به زیرمجموعههای آمازون تبدیل کرد.
سال ۲۰۰۷ بود که جف بزوس، کیندل، اولین کتابخوان الکترونیکی آمازون را رونمایی و در بیزنس سفرهای فضایی «بلو اوریجین» سرمایهگذاری کرد. سال ۲۰۱۱ از کیندل فایر، نخستین تبلت شرکت آمازون پرده برداشت. اوضاع آمازون روز به روز بهتر میشد و الآن هم همین وضعیت را دارد.
در سال ۲۰۱۳ تصمیم گرفت یک رسانه شخصی با پول خودش خریداری کند. به همین خاطر روزنامه واشنگتن پست را به مبلغ ۲۵۰ میلیون دلار خرید. وی به برندینگ علاقه عجیبی دارد و معتقد است که رمز ثروتآفرینی و موفقیت در دنیای امروز برندسازی است.
جمله معروفی دارد که همیشه میگوید:
برند شما آن چیزی است که وقتی از اتاق خارج میشوید، مردم دربارهتان میگویند.
تاکنون جف بزوس، اظهار نظری در مورد دین خود نکرده است؛ ولی مدارک ازدواجش نشان میدهد که او مسیحی کاتولیک است. برخی افراد گمانهزنیهایی مبنی بر مسیحی بودن پدر و مادرش مطرح کردهاند و پدرخواندهاش هم پیرو مذهب کاتولیک رومی میدانند.
چندی پیش برخی وبسایتها اعلام کردند که او یهودی است؛ ولی یکی از کارمندان سابق آمازون در پاسخ به این ادعا اعلام کرد که جف بزوس قطعاً یهودی نیست. در حال حاضر دین و مذهبی قطعی جف بزوس مدیر عامل شرکت آمازون مشخص نیست.
جف بزوس در سال ۱۹۹۳ با مکنزی اسکات، رماننویس آمریکایی ازدواج کرد. ازدواج آنها تا سال ۲۰۱۹ ادامه یافت و در نهایت از هم جدا شدند. مکنزی در تمامی مراحل ایده پردازی و راهاندازی آمازون در کنار او بود و با هم این کسب و کار را به ثمر رساندند. پس از جدایی این دو نفر در سال ۲۰۱۹، ۳۵ میلیارد دلار از سهام آمازون به مکنزی داده شد.
پس از جدایی این دو نفر، بسیاری از وبسایت در صدد برآمدند که علت جدایی جف بزوس از همسرش را کشف کنند. پس از مدتی مشخص شد که جف بزوس با لورن سانچز که یک مجری تلویزیونی است، رابطه داشته است. جف و لورن سانچز، کماکان با یکدیگر در رابطه هستند.
در پاسخ به این سوال که جف بزوس چند فرزند دارد، باید بگوییم که او و همسر سابقش مکنزی، سه پسر و یک دختر دارند. شواهد نشان میدهد که دخترشان، فرزندخوانده آنهاست.
در حال حاضر وقتی به لیست ثروتمندترین افراد جهان در سال ۲۰۲۳ مینگریم، متوجه میشویم که جف بزوس با ۱۵۰.۸ میلیارد دلار دارایی، رتبه سوم را به خودش اختصاص داده است. ثروت جف بزوس به تومان حدوداً ۷۵۴۰ هزار میلیارد تومان (۷۵۴۰ همت یا ۷.۵۴ میلیون میلیارد تومان) است.
بر اساس مطالعات، درامد جف بزوس در سال ۲۰۲۳ روزانه ۲۴۶ میلیون دلار، ماهانه ۵.۴ میلیارد دلار و سالانه ۶۴ میلیارد دلار است. در واقع جف بزوس هر روز ۱۲۳۰۰ میلیارد تومان (۱۲.۳ هزار میلیارد تومان) است.
چند سال پیش کتابی در مورد زندگی و طرز فکر جف بزوس منتشر شد. این کتاب « جف بزوس اعتبار یک برند» نام دارد و جونیور مک گراگور، آن را نوشته است. کتاب جف بزوس اعتبار یک برند، به فارسی هم ترجمه شده است و میتوانید آن را از کتابفروشیها خریداری کنید.
تاکنون یک مستند هم در مورد جف بزوس تهیه شده است. مستند جف بزوس در سلسله مستندهایی با عنوان «میلیاردرهای تکنولوژی» ساخته شده است. این مستند، دوبله فارسی هم دارد و میتوانید آن را در سایتهای موجود تماشا کنید.
در بخش نخست مقاله پیرامون مراحلی که بزوس در زندگی و کسب و کار طی کرده بود صحبت کردیم. اکنون قصد داریم به چند مورد از درسهایی بپردازیم که میتوان از زندگی و کسب و کار او آموخت.
یکی از درسهای مهمی که آقای جف بزوس به ما میدهد این است که برای رسیدن به موفقیت باید شخصیتی سرسخت و در عین حال انعطافپذیر داشته باشید. وی میگوید: ما در آمازون، وقتی صحبت از چشمانداز میشود سمج و سرسخت هستیم و وقتی صحبت از جزئیات و تاکتیکها به میان میآید از خودمان انعطاف نشان میدهیم.
به یاد داشته باشید که در کسب و کار اگر سرسخت نباشید نباشید، خیلی زود جا میزنید و اگر انعطافپذیر نباشید و جایی با شکست روبرو شوید، حاضر نیستید راه حلهای دیگر را امتحان کنید تا به شکلی از پس مسائل برآیید.
یکی از نکاتی که در مورد کارآفرینان وجود دارد این است که معمولاً رهبران سرسخت و سمجی هستند و سعی میکنند تا حدی که میتوانند مسئولیتپذیر باشند؛ ولی کارآفرین خوب فردی است که انعطافپذیر باشد. کارآفرین انعطافپذیر خیلی خوب معنای رهبری را درک میکند.
قانون دو پیتزا یکی از قوانینی است که جف بزوس به کسب و کارها پیشنهاد میدهد. او بر این باور است که:
سعی کنید کارمندان را در قالب گروههای کاری تقسیمبندی کنید. منتها این گروههای کاری باید به گونهای باشند که هر گروه با دو پیتزا سیر شوند! به بیان دیگر در هر گروه ۵ الی ۷ نفر کافی است.
تجربه و مطالعات نشان میدهد که وقتی تعداد این افراد در گروهها بیشتر بشود بهرهوری افراد به طرز شگفتانگیز کاهش پیدا میکند. کاهش کارایی باعث میشود خروجی گروه افت کند و انرژی افراد هدر برود؛ بنابراین تیمها را کوچک نگه دارید و نتیجه آن را ببینید.
این یکی از درسهای خوبی است که جف بزوس سعی میکند در آمازون هم رعایت کند و از آن نتایج خوبی گرفته است؛ بنابراین شما هم در کسب و کارتان حس میکنید بهرهوری آنگونه که باید نیست، شاید بد نباشد که قانون دو پیتزا را به کار ببندید.
یکی از چارچوبهایی که بزوس برای خود تعریف کرده، چارچوبی تحت عنوان به حداقل رساندن پشیمانی است. این مفهوم به این صورت است که جف بزوس خودش را در ۸۰ سالگی تصور میکند و میبیند که در آن سن باید انجام ندادن چه کارهایی پشیمان است. مثلاً پیش از راه اندازی آمازون به این فکر کرد که اگر من هشتاد ساله شوم آیا حسرت راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی را خواهم داشت؟ پاسخ او به این سوال «بله» بود. به همین خاطر کارش را شروع کرد.
وقتی این بیزنس اینترنتی خودش را راه اندازی کرد، در اوج درآمد و پیشرفت خودش در شرکتهای مالی به سر میبرد ولی برای اینکه حسرت و پشیمانی را به حداقل میزان ممکن برساند، تصمیم گرفت این کار را انجام دهد. بنابراین شغل قبلی خود را ترک و برای راهاندازی آمازون تلاش کرد.
شاید یکی از بهترین راهکارها برای رشد و پیشرفت ما این باشد که خودمان را در هشتاد سالگی تصور کنیم و ببینیم در آن زمان حسرت چه کارهایی را داریم که میتوانستیم انجام دهیم ولی به دلیل تنبلی یا هر چیز دیگر انجام ندادیم. سعی کنید پشیمانی و حسرتها در زمان پیری خود را به کمترین میزان ممکن برسانید.
یکی از رموز مهمی که جف بزوس تمایل دارد به همه ما بگوید این است که سعی کنید اولین نفری باشید که به چیزی در دنیا دست پیدا میکنید. البته چیزی که اختراع میکنید باید نیازی از نیازهای مردم را پاسخ دهد. اختراع و نوآوری واقعاً مهم است و باعث میشود درآمد شما به طرز شگفتانگیزی افزایش پیدا کند. اگر کالای شما بتواند نیازی را برطرف کند خیلی سریع به یک برند ملی و حتی جهانی تبدیل میشوید.
البته اختراع و نوآوری کار آسانی نیست. ممکن است لازم باشد هزاران بار چیزی را امتحان کنید. این موضوع را در نظر بگیرید که ممکن است هزاران بار شکست بخورید. شخص نوآور باید شخصی صبور و باحوصله باشد و بتواند در برابر شکستهایی که میخورد شکیبایی به خرج دهد تا در نهایت پیروز شود.
بزوس میگوید خیلیها تصور میکنند که آمازون با فروش محصولات خود به این حد از رشد و پیشرفت رسیده است ولی این دیدگاه اشتباه است. قدرت آمازون در موتور پیشنهاد آن است. ما با نقد و بررسی محصولات مختلف این امکان را برای مشتری فراهم میکنیم که با دید باز دست به انتخاب بزند.
جف بزوس میگوید:
ما با خرید محصولات پول درنمیآوریم. درآمد ما زمانی حاصل میشود که به مشتری قدرت تصمیمگیری و انتخاب میدهیم.
سعی کنید در کسب و کار خودتان کاری کنید که مشتری بتواند به شما اطمینان کند. اگر میخواهید درآمد قابل توجهی از کسب و کارتان دریافت کنید باید نقش یک مشاور دلسوز را برای مشتریان و مراجعهکنندگان داشته باشید. به این صورت است که میتوانید اعتماد مشتری را جلب کنید. همانطور که میدانید جلب اعتماد مشتری رمز موفقیت است و اگر شما در کار خود این اعتماد را جلب کردید، موتور ثروتآفرینی شما شروع به کار خواهد کرد.
یکی از دلایلی که باعث شد آمازون تا این حد رشد و پیشرفت کند و جف بزوس را به ثروتمندترین فرد در جهان تبدیل کرد، اعتقاد به این است که همیشه مشتری در اولویت قرار دارد. اولویت دادن به مشتری و توجه به خواستهها و نیازهای او یکی از مهمترین عواملی است که به رشد کسب و کار شما منتهی میشود و میتواند درآمد شما را چندین برابر کند.
جف بزوس از همان ابتدا میدانست که مشتریان به دنبال قیمت پایین و ارسال سریعتر هستند و به همین خاطر تمرکز خود را روی رفع نیازهای مشتری گذاشت. برخی از متخصصان حوزه کارآفرینی بر این باور هستند که برای رشد کسب و کار باید با مشتری به گونهای رفتار کنید که تمایل دارید به آن شکل با شما رفتار شود.
انتقادپذیری خیلی از مواقع میتواند شکافها، رخنهها، ناهمواریها و جاهای غلط کسب و کارتان را به شما نشان دهد. وقتی انتقادپذیر باشید افراد مختلف میتوانند به شما پیشنهادهایی بدهند که بعضی از این پیشنهادها توانایی متحول کردن کسب و کار شما را دارد و میتواند درآمد شما چندین برابر افزایش دهد. بنابراین انتقادپذیری یکی از کلیدهای مهمی است که به کمک آن میتوانید کسب و کار خودتان را متحول کنید.
اگر به زندگی جف بزوس توجه کنید میبینید که او در تمام زندگی عاشق کامپیوتر بود و در نهایت سعی کرد با استفاده از اینترنت کارش را پیش ببرد. وی آنقدر عاشق کارش بود که حاضر شد بهای این عشق و علاقه را بپردازد و در نهایت هم موفق شد یک کسب و کار اینترنتی فوقالعاده پرسود را راه اندازی کند و هنوز هم با اشتیاق فراوان این زمینه شغلی را دنبال میکند.
همیشه سعی کنید وارد حوزهای شوید که به آن علاقه دارید. اگر پای عشق و علاقه در میان نباشد، مطمئن باشید که روزی خسته میشوید و دیگر تمایلی به ادامه دادن ندارید. اگر به کارتان علاقه داشته باشید ممکن است خسته شوید ولی وقتی این خستگی رفع شد مجدداً با شور و اشتیاق فراوان به میدان برمیگردید و شگفتی خلق میکنید.
اخبار و مطالب مرتبط:
-بازرسی فروشگاه آمازون بعلت فروش تجهیزات الکترونیکی غیر مجاز
-جف بیزوس ۲ میلیارد دلار از سهام آمازون را فروخت
-واکنش مثبت Amazon به دستورالعمل ضایعات بستهبندی اروپا
-دره سیلیکون ولی قلب صنعت فناوری و نوآوری کجاست؟
-کمپانی اپل باز هم «تحسینبرانگیزترین شرکت جهان» شد!
-انویدیا پس از آمازون، گوگل را هم پشت سر گذاشت و چهارمین شرکت برتر جهان شد
مشاوره در واتساپ