تبلیغات در خاورمیانه توسط برندهای بینالمللی چگونه انجام میشود؟ خاورمیانه متشکل از ۱۸ کشور، یکی از بخشهای مهم جهان محسوب میشود. به طوری که در سرشماریهای سال ۲۰۱۸، تقریبا ۵۷۸ میلیون نفر جمعیت داشت. ساختار قومی، مذهبی، فرهنگی و زبانی مردم این منطقه مهم دنیا بسیار متنوع است.
به دلیل اینکه همه این کشورها در حال توسعه هستند و مردم از طریق اپلیکیشنهایی مانند اینستاگرام، توییتر، فیسبوک و … با جهان صنعتی آشنا شدهاند، بازار مصرف را برای برندهای مشهور دنیا پدید آورده است. اما این برندها چطور در خاورمیانه تبلیغات میکنند؟ چه برندهایی تاکنون از این روش استفاده کردهاند و چقدر موفق بودهاند؟
وقتی صحبت از گسترش کسب و کار به میان میآید، بسیاری از شرکتها و برندهای بینالمللی مهم دنیا برای رشد بیشتر روی اروپای غربی یا ایالات متحده و کانادا تمرکز میکنند. در حالی که خاورمیانه به عنوان یک بازار مصرف بزرگ در انتظار برندهای بزرگ است.
در این منطقه بیش از ۶۰۰ میلیون نفر زندگی میکند و همگی نام برخی از برندهای مشهور دنیا را شنیدهاند. اما کسب و کارهای متوسط هم میتوانند در کنار این برندها در خاورمیانه به شهرت برسند. این منطقه از کشورهایی تشکیل شده است که بازار منحصر به فرد دارد. ۱۳ کشور خاورمیانه به زبان عربی صحبت میکنند و تقریبا فرهنگ مشابه دارند. مردم کشورهای این منطقه علاقه زیادی به برندهای خارجی دارند. به همین دلیل خیلی زود پیام تبلیغاتی برندهای مشهور دنیا را دریافت میکنند.
گزارشاتی توسط موسسه McKinsey & Company منتشر شده است که نشان میدهد به ازای هر دلاری که برای تبلیغات در خاورمیانه صرف میشود، برند میتواند با ۴ نفر از ساکنین این منطقه ارتباط برقرار کند. به طور کلی این منطقه برای بازاریابها جذابیت زیادی دارد.
آنچه اهمیت تبلیغات کشورهای خاورمیانه را مهمتر میکند عبارتند از:
حالا بیش از ۷۰ درصد از مردم خاورمیانه از گوشیهای هوشمند استفاده میکنند و بسیاری از آنها در شبکههای اجتماعی شناخته شده مثل اینستاگرام، فیسبوک، توییتر، پینترست، لینکدین و …. فعالیت دارند.
حالا در این منطقه یک طبقه متوسط در حال پا گرفتن است که علاقه زیادی به خرید محصولات مدرن، برندهای شناخته شده خارجی و اجناس لوکس دارند.
بیش از ۵۰ درصد جمعیت کشورهای خاورمیانه بین ۲۳ تا ۳۰ سال سن دارند. این افراد مهمترین مصرفکنندگان کالاها به شمار میروند. ضمن اینکه این افراد زمان بیشتری را در شبکههای اجتماعی صرف میکنند.
فرهنگ مردم کشورهای خاورمیانه با چند دهه قبل تفاوت زیادی دارد و اکنون آنها با زندگی دنیای سرمایهداری آشنا شدهاند.
این موارد مهمترین دلایل تبلیغات برندهای بینالمللی در خاورمیانه است. اما کسب و کارهای کوچک برای شناخته شدن در این منطقه باید با فرهنگ تک تک کشورهای خاورمیانه آشنا باشند. تبلیغات آنلاین در این منطقه یک پروسه پیچیده است و به تحقیق و شناخت مردم آن نیاز دارد.
برندهای مشهور زیادی در دنیا وجود دارند که به فرصتهای فروش در خاورمیانه پی بردهاند. به همین فرصت را غنیمت شمرده و به فکر تبلیغات در این کشورها افتادهاند. به بیان دیگر، تبلیغات بینالمللی بیش از پیش برای برندهای جهانی در خاورمیانه اهمیت پیدا کرده است. برای مثال در سال ۲۰۱۹ تعدادی از برند جهانی شناخته شده در کشور امارات تبلیغات گستردهای را راه انداختن که به نتیجه رسید. برخی از این برندها عبارتند از: واتساپ، سامسونگ، یوتیوب، اپل و گوگل.
برندهایی مثل کوکاکوکلا، کیا موتورز، مک دونالد، پنیر پاندا، شکلات اسنیکرز، تویوتا و …. نیز از دیگر برندهایی هستند که تبلیغات زیادی را در کشورهای خاورمیانه انجام دادهاند. در ادامه همین مطلب به کمپینهای تبلیغاتی که توسط این برندها تشکیل شد، میپردازیم.
برندهای بزرگ همان تاکتیکهای بازاریابی را که در سایر کشورها استفاده میکنند، در خاورمیانه نیز به کار بردهاند.
تبلیغات در دنیا با کمک دنیای آنلاین صورت میگیرد و خاورمیانه نیز از این امر مستثنی نبوده است. به طوری که در سال ۲۰۲۲ بیش از ۶۵ درصد از تبلیغات در خاورمیانه از طریق شبکههای اجتماعی صورت گرفته است. در بازاریابی دیجیتال میتوان بین شرکتهای فعال در کشورهای بزرگ و صنعتی با مردم خاورمیانه ارتباط برقرار کرد.
مزیتهای بیشمار این روش بازاریابی و تبلیغات باعث شده است تا در کنار برندهای بزرگ، کسب و کارهای متوسط نیز به فکر پیدا کردن بازار در خاورمیانه باشند. برخلاف مردم کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی که برای خرید محصولات محافظهکار هستند. هر برندی را انتخاب نمیکنند، مردم خاورمیانه به خرید برندهای جدید و خارجی علاقه زیادی دارند.
با وجود اینترنت دیگر نیاز نیست که شرکتها به شکل حضوری در کشورهای خاورمیانه حضور پیدا کنند. بلکه میتوانند در کشور خود کمپینهای تبلیغاتی راهاندازی کنند. ایجاد پیج با زبانهای عربی، ترکی، فارسی و … برای ارتباط با مردم این کشورها بهترین راهحل است. دیجیتال مارکتینگ فرصتهای توسعه زیادی را برای کسب و کارها فراهم کرده است. حتی یک کسب و کار کوچک هم میتواند مثل برندهای بزرگ از طریق فروشگاه آنلاین یا شبکههای اجتماعی به بازارهای سنتی خاورمیانه دسترسی پیدا کند.
دیجیتال مارکتینگ در مقایسه با کانالهای سنتی بازاریابی مثل روزنامه، تلویزیون و رادیو، ارزانتر است. هر برندی که بخواهید در بازارهای خاورمیانه راه پیدا کند، باید در کشور مورد نظر، هزینه زیادی را پرداخت کند. به این ترتیب بتواند به رادیو، تلویزیون و یا در مجلات تبلیغات خود را قرار دهد. اما بازاریابی دیجیتال روش مقرون به صرفهای است که میتوان با استخدام افراد آشنا به زبانهای مردم این کشورها و تکنیکها و ابزارهای دیجیتال مارکتینگ با مردم این کشورها ارتباط برقرار کرد.
در این روش میتوان به افرادی دسترسی پیدا کرد که به مشتری تبدیل شوند. همچنین میتوانید در حین تبلیغات آنلاین، مخاطبان خود را براساس معیارهایی مثل سن، جنسیت و … دستهبندی یا فیلتر کنید. برای مثال میتوانید در اجرای یک کمپین تبلیغاتی برای کشور ترکیه یا مصر، زنان در گروه سنی ۳۰ تا ۴۵ سال را فیلتر و از بین آنها زنان شاغل را انتخاب کنید. حتی محاسبات میتواند از این نیز فراتر رود و به همین دلیل است که بازاریابی دیجیتال برای کسب و کارها اهمیت زیادی دارد.
بازاریابی آنلاین به تمامی کسب و کارها این امکان را میدهد تا با برندهای بزرگ جهان وارد رقابت شوند. اگرچه این کار کمی دشوار است، اما اینترنت یک فرصت برابر برای همه مشاغل و برندهای بزرگ، متوسط و کوچک است. استراتژیها و تکنیکهای زیادی وجود دارد تا از طریق آن برای مصرفکنندگان خاورمیانهای شناخته شوید. بنابراین با داشتن ایده و خلاقیت در تبلیغات میتواند با برندهای بزرگ و مطرح رقابت کنید.
یکی دیگر از مزیتهای تبلیغات برند از طریق فضای آنلاین در خاورمیانه، امکان بررسی دادهها و واکنش مشتریان نسبت به تبلیغات است. برای مثال اگر دو ایده جدید در مورد محصولات خود دارید، هر دو نسخه را تهیه کرده و در شبکههای اجتماعی منتشر کنید. سپس از دنبالکنندههای خود در شبکههای اجتماعی در مورد هر دو ایده نظر بخواهید.
همچنین میتوان بازخورد محصولات را گردآوری کنید تا بتوانید محصولات خود را طبق آنچه که مردم خاورمیانه نیاز دارند، تهیه کنید.
در روش دیجیتال مارکتینگ میتوانید به راحتی نتایج تلاشها برای تبلیغات را اندازهگیری و ردیابی کرد. اگر نتوانید اثربخشی تبلیغات خود را بسنجید، این کار به معنای اتلاف وقت است و به این معناست که برای افراد نابینا تلاش میکنید. در دیجیتال مارکتینگ قادرید موفقیت و شکست هر کمپین را اندازهگیری کنید و در صورتی که اقدامات صورت گرفته اثرگذار باشد، دوباره از آنها استفاده کنید.
ابزارهای مختلفی مانند Google Analytics و Google Search Console و یا ابزارهای سنجش در شبکههای اجتماعی به همین منظور کاربرد دارد.
با توجه به فرصتهایی که برای تبلیغات برندهای بینالمللی مختلف در خاورمیانه وجود دارد، برندهای معروفی در دنیا تاکنون کمپینهای تبلیغاتی را برای مردم کشورهای این منطقه طراحی و اجرا کردهاند. برخی از تبلیغات نیز به منجر به موفقیت و افزایش مشتریان برند شده است. تعدادی از نمونههای موفق کمپینهای تبلیغاتی برندهای مشهور دنیا در خاورمیانه عبارتند از:
این کمپین تبلیغاتی کمی جالب و طنزآمیز است. ویدئویی که برای تبلیغات در کشورهای عربی برای تبلیغ این برند تهیه شده بود، با روش معمولی برای خرید شروع میشود. بعد یک پاندا ظاهر میشود و برای اینکه نشان دهد نسبت به مشتریانی که پنیر پاندا را نمیخرند، دست به کارهای خشونتآمیزی میزند. او کیک تولد را پرتاپ میکند، یک ماشین را خرد میکند و تلویزیون را میشکند تا به همه بگوید: «هرگز به پاندا نه نگو».
دلیل موفقیت این تبلیغات بیشتر به خاطر استفاده از تکنیکهای قدرتمند کمپین تبلیغاتی شامل ایجاد شخصیت برند، موضوع قابل تکرار و استفاده از ایده تبلیغاتی است.
یکی دیگر از برندهای مشهور دنیا که در عربستان و مصر تبلیغات خود را اجرا کرد، مک دونالد است. در این تبلیغات، رومئو برای مشعوقهاش آهنگ معروف Meatloaf، “من برای عشق هر کاری انجام میدهم” را اجرا میکند. این تبلیغات به نوعی نشان میدهد مصریها برای عشق هر کاری میکنند و به همین دلیل مک دونالد را به معشوقه تبدیل میکند که باید به آن برسند.
وقتی رومئو در سر میز شام با ژولیت مینشیند و غذا سفارش میدهد، همین که میخواهد سیب زمینیها را با او تقسیم کند، مشخص میشود که عشق واقعی رومئو سیب زمینی سرخکرده است. بعد با هم اختلاف پیدا میکنند و از هم جدا میشوند. این ویدئوی تبلیغاتی موثر مک دونالد در کشورهای عربی با استقبال خوبی روبرو شد.
کیا موتورز هم تبلیغات گستردهای را در خاورمیانه و آفریقا انجام داده است. این برند از سال ۲۰۰۰ شروع به بازاریابی در این کشورها کرده است. به طوری که موفق شد سه نمایندگی رسمی را در عربستان راهاندای کند. در سال ۲۰۱۷ میز نمایشگاههای خودروی خود را در دبی برگزار کرد.
در کنار این تلاشها، کمپین کیا موتورز کمپینهای تبلیغاتی متعددی را برای بازار مصرف کشورهای عربی راهاندازی کرده است. به طوری که حالا خودروی مدل جدید استینگر با استقبال خوبی مواجه شد.
در سال ۲۰۱۳ این برند تبلیغاتی را برای ماه رمضان در کشورهای عربی به نمایش گذاشت. در این کمپین یک ویدئو ساخته شده بود که افراد یک خانواده دور سفره افطار جمع شدهاند و همه سفره با غذاهای مختلف تزئین شده است. اما کوکاکولا به عنوان نوشیدنی اصلی در سر سفره است.
یکی دیگر از کمپینهای تبلیغاتی خلاقانه برندهای بینالمللی در خاورمیانه توسط برند شکلات اسنیکرز انجام شده است. این برند یک ویدئو را به زبان عربی ساخته است که در آن نشان میدهد وقتی افراد گرسنه میشوند، دیگر خودشان نیستند. اما اسنیکرز میتواند گرسنگی آنها را برطرف کند.
تبلیغات با بازی چهار پسر عرب شروع میشود که دور یک میز نشستهاند و ورق بازی میکنند. وقتی یکی از آنها میپرسد که آیا قرار است با جوکر بازی کنیم؟ بازیکنی که در ویدئو دیده نمیشود، به شخصیت جوکر تبدیل میشود و شیطنتهای دیوانهواری را انجام میدهد. تا اینکه دوستش به او شکلات استیکرز میدهد تا اینکه به حالت عادی برمیگردد.
تویوتا برای اینکه بتوانید برای محصول جدید خود به نام Hilux مشتریان زیادی در خاورمیانه پیدا کند، یک کمپین تبلیغاتی را نشان میدهد. در این تبلیغات یک عروس و داماد در هایلوکس نشستهاند و برای اینکه داماد بتواند از عروس دلربایی کند، شروع به مبالغه در مورد ساختن این خودرو میکند. به طوری که خود را در ساخت و طراحی این خودرو شریک میداند و میگوید که به مهندسان تویوتا برای ساخت این خودرو مشاوره داده است.
اما در واقعیت او ازHilux برای حمل سنگهای خاکستری به محل ساخت و ساز استفاده کرده است. این تبلیغات با نشان دادن تویوتا هایلوکس به پایان میرسد. این موضوع نشان میدهد حتی بدون اغراق هم یک خودروی قدرتمند است.
این کمپین تبلیغاتی در خاورمیانه توسط MTV Arabia اجرا شد. در این کمپین یک ویدئو ساخته شد که در بسیاری از کشورهای عربی، صحنهای از جوانان را نمایش میدهد. در حالی که در خیابان ایستادهاند و در حال تخمه خوردن هستند. صدای آنها کمکم به صدای آهنگ تبدیل میشود تا برای این شبکه پخش موسیقی یک تبلیغ ایدهآل و خلاقانه باشد.
مشاوره در واتساپ